Иако холестеролот во основа не е лош за нас, здравствените експерти велат дека високото ниво на одредени видови холестерол може да предизвика акумулација на масни киселини во артериите, што може да доведе до сериозни срцеви проблеми, вклучувајќи срцеви заболувања или срцев удар.
Според Американското здружение за срце, покачениот холестерол може да биде генетски, но може да биде предизвикан и од пушење, лоша исхрана или недостаток на вежбање.
Ако активно се обидувате да го намалите холестеролот, воведете или зголемете одредени количини на здраво овошје, зеленчук, житарки и мешунки во вашата исхрана, што ќе има позитивно влијание врз целокупното здравје.
Постојат два вида холестерол – HDL (липопротеин со висока густина), кој се смета за добар холестерол и LDL (липопротеин со мала густина), лош вид холестерол.
Експертите велат дека додавањето состојки со високо ниво на растворливи и диетални влакна може да има најзначајно влијание врз намалувањето на нивото на лошиот холестерол.
Мешунките, кои вклучуваат грав, леќа, наут, се едни од најдобрите работи што можете да ги јадете за да ги зголемите влакната и да го намалите нивото на холестерол.
Се разбира, здравствените работници секогаш ги рекламираат придобивките од сировото овошје и зеленчук. Иако сите производи имаат здравствени придобивки, оние што се најдобри за намалување на холестеролот се бананите, агрумите, јаболката, сливите (и сувите сливи), грозјето и јагодите. Дури и свареното овошје и зеленчук имаат некои здравствени придобивки, но ако сакате да ја зголемите нивната хранлива содржина, најдобро е да ги јадете сирови.
Еве една листа од намирници чија консумација може да го намали високото ниво на лош холестерол:
Овес
Порција овесна каша или житарки базирани на овес содржи растворливи влакна кои се неопходни хранливи материи за намалување на холестеролот. 250 грама овесна каша содржи четири грама влакна, што го прави овој појадок одличен додаток во вашата исхрана.
Грав
Гравот содржи многу растителни влакна и малку незаситени масти, што е добитна диетална комбинација за намалување на холестеролот. Гравот исто така може да помогне во забавување на растот на шеќерот во крвта.
Наут
Исто така, од семејството мешунки, наутот содржи еден грам растворливи влакна и шест грама диетални влакна. Студија од 2014 година открила дека консумирањето на само една порција наут дневно може да го намали лошиот холестерол.
Модар патлиџан
Експертите од Медицинското училиште Харвард велат дека модар патлиџан е нискокалоричен зеленчук што може да помогне во намалување на лошиот холестерол.
Јаболка
Одредени плодови, вклучувајќи ги и јаболките, се богати со пектин, кој е полн со растворливи влакна и може да го намали ЛДЛ (липопротеин со мала густина). Јаболките сами по себе се одличен меѓуоброк, но може да се додадат и во слатки и солени јадења за да се подобри здравјето.
Јачмен
Една шолја варен, бел јачмен содржи шест грама диетални влакна, што го прави една од најхранливите намирници што можете да ги јадете кога сакате да го намалите холестеролот и целокупниот ризик од срцеви заболувања.
Маслиново масло
Користењето на екстра девствено маслиново масло наместо путер може да помогне во намалување на нивото на ЛДЛ. Експертите велат дека конзумирањето на една до две лажички (иако не повеќе) маслиново масло на ден може да помогне во спречување на кардиоваскуларни болести и високо ниво на холестерол.
Леќа
Леќата е богата со протеини и растителни влакна и може да ви помогне да се чувствувате сити подолго, што исто така може да помогне при слабеење. Леќата содржи еден грам растворливи влакна и осум грама диетални влакна.
Морска храна
Одредени видови морска храна (лосос, туна и скуша) се протеини со малку маснотии со голема содржина на омега-3, што е неопходно за да се спречат срцеви заболувања. Иако омега-3 не мора да ја намалуваат ЛДЛ, тие можат да го зголемат нивото на ХДЛ (добар холестерол), што може да има корист за целокупното здравје на срцето.
Јаткасти плодови
Истражувањата покажуваат дека консумирањето на само 60 грама јаткасти плодови – без разлика дали се работи за бадеми, индиски ореви, кикирики или ореви – дневно може малку да го намали нивото на лош холестерол. Јатките содржат и омега-3 и незаситени масти, кои можат да го подобрат здравјето на вашето срце.
Портокали
Сите агруми можат да помогнат во намалување на холестеролот. Ако се прашувате дали свежите портокали се подобри од сокот од портокал, експертите велат дека еден портокал има шест пати повеќе влакна од една чаша сок од портокал.
Банани
Јадете банана самостојно или додадете ја во овесна каша за уште повеќе растворливи влакна што можат да го намалат холестеролот. Една банана содржи еден грам растворливи влакна и три грама диетални влакна.
Суви сливи
Една шолја суви сливи содржи 12 грама диетални влакна, што ја прави совршена храна за ужинка кога сакате да го намалите високиот холестерол.
Фото: Pixabay