Најдовме три рецепти за домашен посен мајонез кој може да ви помогне да го збогатите вкусот на храната за време на овие долги Божиќни пости.
Посен мајонез со лимон
Состојки:
6 рамни лажици густина,
24 лажици вода,
3 лажички сенф,
9 лажици масло,
сок од 1/2 лимон,
црн пипер,
сол
Приготвување:
Измешајте 6 еднакви лажици густин со 24 лажици вода и мешајте додека не ја разбиете секоја грутка, а потоа сварете ја смесата за да згусне.
Кога ќе се олади, со постојано мешање, додадете прво 3 лажички сенф, па една по една 9 лажици масло и на крај сок од 1/2 лимон.
Мешајте за да се соединат сите состојки. Додадете сол и црн пипер по вкус.
Оставете го да стои на ладно најмалку 1 час пред да го сервирате или користете го при подготовка на други посни оброци.
Посен мајонез од млеко од соја
Состојки:
200 мл незасладено млеко од соја,
300 мл масло,
лажичка сок од лимон,
2 лажички јаболков оцет,
лажичка сенф,
сол по вкус.
Приготвување:
Полека мешајте го соиното млеко и додавајте 150 мл масло.
Кога млекото и маслото се совршено измешани, додадете полека јаболков оцет, сок од лимон и малку сол и продолжете да мешате уште една-две минути.
Сега додадете ги сенфот и остатокот од маслото и мешајте додека не добиете кремаста смеса. Вашиот постен мајонез е подготвен.
Посен мајонез од компир
Состојки:
2 компири,
лажичка сенф,
сок од лимон,
лажица бело вино,
200 мл масло,
1 дцл вода
сол и црн пипер по вкус.
Приготвување:
Сварете го компирот со лушпата, изладете го, излупете го, испасирајте го, додадете сенф, црн пипер, сок од лимон и сол и сè добро измешајте.
Додадете еден децилитар вода, промешајте и започнете со лесно мешање со миксер, полека додавајќи масло.
Кога ќе добиете густа смеса, ставете една лажица бело вино и промешајте уште еднаш.
Фото: Unsplash