Во ова тавче од главче нема многу месо ама шмекот на јагнешко во ноември е бесценето доживување. Многумина немаат нерви (ги лазат морници) за чистење на свареното главче, како од хорор филм, но тие кои се подготвени за целосно внесување во овој деликатес трпеливо и вешто влетуваат во оваа гастро авантура.
Состојки:
1 јагнешко главче (мевце, јазик и мозок)
вода во која се вареше горново
долгнавест ориз
морска сол
свежо мелен црн и бел пипер
многу нане, свежо и суво
арт дизајн и шмек опција: кратка, но месната изрежана црвена пиперка
И, се разбира, тркалезно eмајлирано тавче за целосно шампионско ноемвриско ‘тавче-главче’.
Се пече во рерна додека не се свари оризот.