Состојки:
5-6 поголеми јаболки
3 јајца
200 г шеќер
125 г брашно
Цимет
1-2 кесички ванилин шеќер
Шеќер во прав
Приготвување:
- Вклучете ја рерната на 170C, а дното од тркалезниот калап прекријте го со хартија за печење или добро подмачкајте го со ладен путер.
- Јаболките излупете ги, исчистете ги семките и исечете ги на коцкички со средна големина и наредете ги директно во приготвениот калап за печење (со пречник 23 цм)
- Потоа изматете ги јајцата и шеќерот додека не станат пенливи
- Додадете 1-2 кесички ванилин шеќер и брашно и се добро измешајте. Смесата ќе биде прилично густа. Истурете го тестото врз јаболката и печете околу 60 минути. Кога ќе биде готов оставете да се подизлади 10-тина минути, а потоа превртете го врз чинија за послужување такашто јаболката ќе дојдат одозгора. Поросете со шеќер и со цимет во прав.