Заменете ги компирите со тиква, а потоа зачинете сè со малку морско оревче и пармезан. Неодоливите домашни њоки ќе ви бидат особено драги токму поради прекрасната комбинација на вкусови. Послужете ги со едноставни и лесни сосови со путер, жалфија или босилек.
Циметот и малку чили исто така одат добро со овие комбинации. Со малку стопен рендан пармезан и сад со свежа салата, не можете да погрешите. За да ги направите њоките поубави, нежно притиснете ја секоја со вилушка, колку што треба за да остави вилушката трага.
Состојки:
500 г тиква
1 јајце
100 г брашно
50 г пармезан
морско оревче
сол, црн пипер
Приготвување:
Исечете ја тиквата на поголеми парчиња, ставете ја во рерна на 180 степени и печете околу 45 минути. Кога тиквата ќе се излади малку, издлабете ја и направете пире.
Измешајте го пирето со брашно, малку морско оревче и рендан пармезан. Додадете јајце и измешајте. Треба да добиете меко тесто што може да се меси, и ако е потребно додадете уште брашно.
Направете тенок валјак и исечете го на помали парчиња. Сварете ги во солена врела вода.
Фото: Pixabay