Направете њоки од тиква: Помалку се калорични и лесни за правење

Ако наместо со компири ги направите со пире од тиква, њоките ќе бидат помалку калорични и многу вкусни, особено ако додадете и морско оревче, пармезан, па дури и цимет и малку чили

0
278

Заменете ги компирите со тиква, а потоа зачинете сè со малку морско оревче и пармезан. Неодоливите домашни њоки ќе ви бидат особено драги токму поради прекрасната комбинација на вкусови. Послужете ги со едноставни и лесни сосови со путер, жалфија или босилек.

Циметот и малку чили исто така одат добро со овие комбинации. Со малку стопен рендан пармезан и сад со свежа салата, не можете да погрешите. За да ги направите њоките поубави, нежно притиснете ја секоја со вилушка, колку што треба за да остави вилушката трага.

Состојки:

500 г тиква

1 јајце

100 г брашно

50 г пармезан

морско оревче

сол, црн пипер

Приготвување:

Исечете ја тиквата на поголеми парчиња, ставете ја во рерна на 180 степени и печете околу 45 минути. Кога тиквата ќе се излади малку, издлабете ја и направете пире.

Измешајте го пирето со брашно, малку морско оревче и рендан пармезан. Додадете јајце и измешајте. Треба да добиете меко тесто што може да се меси, и ако е потребно додадете уште брашно.

Направете тенок валјак и исечете го на помали парчиња. Сварете ги во солена врела вода.

Фото: Pixabay