8 здравствени предности на батернат тиквата и три едноставни рецепти

Кај нас се појави во продажба пред само неколку години, но веќе е еден од омилените во веганската исхрана и често можеме да го најдеме на полиците на локалните супермаркети, а да не ги спомнуваме пазарите.

0
403

Батернат тиквата е на некој начин роднина на краставицата и дињата. Станува збор за плод со ѕвонест облик и портокалово месо. Кај нас се појави во продажба пред само неколку години, но веќе е еден од омилените во веганската исхрана и често можеме да го најдеме на полиците на локалните супермаркети, а да не ги спомнуваме пазарите.

Еве неколку здравствени придобивки од оваа тиква:

1. Ќе ве снабдат со каротеноиди

Каротеноидите се важни антиоксиданти, кои се јавуваат во многу форми. Кога ќе ја наполните чинијата со батернат тиква, се снабдувате со четири различни видови на антиоксиданси: алфа каротен, бета каротен, лутеин и зеаксантин. Вашето тело ќе ги преработат првите два во витамин А, а другите два вашите очи ќе ги користат за подобар вид и за да избегнат сериозни болести како катаракта.

2. Ќе добиете многу растителни влакна

Батернат тиквата е одлична затоа што содржи растворливи и нерастворливи влакна, а и едните и другите се добри за вашето тело. Нерастворливите влакна го чистат дигестивниот тракт и спречуваат запек. Растворливите влакна му помагаат на телото да одржува стабилно ниво на шеќер во крвта бидејќи го забавуваат распаѓањето на јаглехидратите. Поради таа важна особина, тиквата и другиот зеленчук богат со растителни влакна се сметаат за добри за дијабетичарите.

3. Ќе се снабдите со електролити

Електролитите не доаѓаат само од спортските напитоци. Надоместете ги со храна – батернат тиквата е богата со калиум, калциум и магнезиум, а тоа се трите најважни електролити. Меѓу другите задачи, тие минерали помагаат да се воспостави рамнотежа на течностите во телото, а исто така го одржуваат и здравјето на нервите и мускулите. Една порција батернат тиква од магдонос обезбедува 10% од дневните потреби за калиум, 11% магнезиум и 6% калциум.

4. Многу витамин Ц

Дури и луѓето кои не знаат многу за исхраната знаат колку е здрав витаминот Ц за организмот. Тој е антиоксиданс, што значи дека го намалува стресот на кој се изложени клетките, па дури и го забавува процесот на стареење. Антиоксидансите ги намалуваат шансите за мутации на клетките, кои на крајот доведуваат до рак. Една порција батернат тиква ви обезбедува помеѓу 32 и 39 проценти од дневните потреби за витамин Ц.

5. Ќе добиете неверојатно здрава закуска

Не само што можете да ја јадете самата тиква, туку и да ги извадите семките, а потоа да ги испечете и да добиете многу вкусна и здрава закуска. Семето од тиква е богато со протеини, влакна и здрави масти.

6. Ќе добиете и многу витамини од групата Б

Витамините од групата Б се многу важни за здравјето, особено за здравјето на мозокот. Ако јадете батернат тиква, ќе задоволите голем дел од вашите потреби за витамин Б – 19 отсто Б6, 11 отсто Б2 и 4 отсто Б3 во една порција.

7. Ќе ги намалите воспалителните процеси во телото

Зошто батернат тиквата го намалува воспалението? Бидејќи е богата со разни соединенија кои имаат докажано силно антиинфламаторно дејство. Тоа се витамин Ц, омега-3 масни киселини (кој вели дека треба да јадете риба?), како и кукурбитацини, соединенија кои исто така имаат потенцијални антиканцерогени ефекти.

8. Ќе ослабнете

Батернат тиквата е квалитетна намирница, бидејќи обезбедува многу нутриенти и малку калории. Таквите намирници го задоволуваат гладот ​​и спречуваат прејадување, па ви го олеснуваат оржувањето на виткост. Добра вест е дека батернат тиквата е крајно лесна за подготовка на десетици различни начини.

А сега малку за готвењето тиква

За да подготвите батернат тиква, исечете ги краевите и потоа исечете ја по должина. Потоа можете да ги извадите семките со лажица. Ако ја лупите, на пример за супа или чорба, пробајте со лупач за зеленчук. Ако ја печете, не мора да ја лупите, сосема е јадлива по подготовката.

Еве неколку едноставни рецепти:

Мароканско вариво со батернат тиква

Батернат тиквата е навистина посебна, мека и слатка, речиси кремава кога се готви. Во овој период од годината ѝ е сезона и може да трае со месеци на суво и ладно место.

Една батернат тиква
Еден кромид
Две чешниња лук
Маслиново масло
Црвена пиперка
Чаша кафеава леќа
Мали пелати
Два компира

Измијте ја и натопете ја леќата. Излупете ги компирите и исечете ги на коцки. Исечете ги кромидот и лукот и пржете ги на малку маслиново масло додека кромидот не стане проucирен. Додадете лажица црвен пипер и продолжете да пржите уште една минута или две. Потоа додадете излупени домати и две чаши вода. Кога сè ќе зоврие, додадете ги компирите.

Варете ја леќата во вода околу дваесет минути. Кога е готово, исцедете ја и оставете ја настрана.

Сега е добро време да ја излупите тиквата. Исечете ја по должина и со лажица извадете ги семките. Исечете коцки со големина на залак. Кога компирот ќе дојде до фаза кога ќе можете да го изгмечите, додадете ја тиквата.

На тиквите им требаат околу дваесет минути. Кон крајот на готвењето, додадете ги леќата, солта, црниот пипер и, ако сакате поретко вариво, додадете уште вода.

Печена батернат тиква

Исечете ја тиквата на осум надолжни парчиња и не ја лупете. Истријте ги со мешавина од една лажичка сол, црн пипер, ѓумбир и чили во прав. Намачкајте сè со малку маслиново масло и печете во рерна на 180 степени. Ќе ви требаат околу 45 минути.

Кората се карамелизира и станува јадлива, но и вкусна.

Супа од батернат тиква

Излупете ја тиквата и исечете ја на коцки. Ставете ја во тенџере со половина литар вода и половина литар од вашето омилено растително млеко.

Варете покриено додека не омекне тиквата, околу 5-10 минути. Кога е целосно меко, изматете сè со миксер и зачинете со сол и црн пипер. Послужете со хариса, лут марокански сос од чили и кумин.