Кикириките се храна богата со разни соединенија како што се бакар, фолат, манган, мелатонин, ниацин (Б3), ресвератрол, витамин Е и цинк.
Путер од кикирики
Истражувачите ја откриле врската помеѓу путерот од кикирики и помал ризик од болести на дојка, но сè уште не можат да тврдат со сигурност зошто е тоа така. Една од можностите е дека е тоа поради категоријата на намирници во кои тој спаѓа.
Путер од кикирики за рак на дојка
Иако многу луѓе мислат дека кикириките спаѓаат во јаткасти плодови, тие се всушност мешунки, а претходните истражувања откриле дека конзумирањето на мешунки, како грав, леќа, соја, пченка и кикирики, може да помогне во заштитата на младите девојки од бенигни болести на дојка. Бенигните заболувања на дојка односно промените во ткивото на дојката е чест и познат фактор на ризик за рак на дојка, затоа што мешунките на крајот прават добро за спречување на ракот на дојка.
Путер од кикирики за воспаленија
Потрошувачката на кикирики е поврзана со намален број на воспаленија, а исто така се покажало дека кикириките помагаат во управувањето со тежината кога се консумираат како дел од умерено масна исхрана.
Путер од кикирики за камења
Потрошувачката на кикирики е поврзана со намален ризик од жолчни камења и рак на простата.
Замена за путер од кикирики
Во случај на алергија на кикирики, можете да земете како замена и путер од лешници или грав, леќа и соја.
Затоа, не се колебајте да јадете ужини што вклучуваат путер од кикирики, особено ако некој во вашето семејство имал рак на дојка.
Фото: Pexels