Дињата е богата со каротин, што може да се заклучи врз основа на нејзината боја. Богата е со витамини А и Ц и за многумина е вкусен летен деликатес.
Таа е достоен и вечен ривал на лубеницата. Обично оние што сакаат диња, ја преферираат пред лубеницата и обратно.
Она по што се издвојува ова овошје се неговите лековити својства, чиј дијапазон е многу широк – од обични настинки до посериозни заболувања.
Заради содржината на бета-каротин, кој го поттикнува витаминот А, дињата го подобрува видот кој е неопходен за здравјето на очите.
Како овошје богато со калиум, го регулира крвниот притисок и ги чисти крвните садови.
Исто така, го регулира варењето на храната, особено ако се конзумира на празен стомак.
Поради богатството со витамини, дињата е исто така многу моќна намирница во козметиката, бидејќи витаминот А го забрзува производството на себум и со тоа ја хидрира косата. Исто така, овој витамин има корисен ефект врз кожата и го забавува процесот на стареење.
Фото: Pixabey