Екстра лесен и брз леб од спелтино брашно

Ем е здрав, ем вкусен, и се прави многу лесно и брзо, без квасец и без месење

0
448

Лебот од спелтино брашно можете да го направите дури и ако сте апсолутни почетници во кујна.

Зошто?

Затоа што ниту треба да го месите, ниту да го чекате да стаса, се што треба е да ги помешате состојките и да почекате смесата да отстои барем пола час. Таман колку да се напиете кафе. И на крај да го испечете.

Еве што ви треба:

500 г спелтино брашно

500 мл млака вода

1 прашок за пециво

1 лажиче сол

1 лажиче мед

3 лажички маслиново масло

семки ставате по желба и кога станува збор за изборот на семките и кога станува збор за количината. Ние ставивме 2 лажички чиа семе, 2 лажички мелено ленено семе, 2 лажички семки од тиква, 2 лажички сончоглед, 2 лажички црно семе.

Ги мешате сите состојки со лажица и ја оставате смесата покриена со крпа да постои барем половина час (колку подолго стои, толку подобро, па ние ја оставивме, поточно, ја заборавивме дури час и половина).

Ја префрлате смесата во подмачкан сад за печење и печете на 200 степени, околу 50-60 минути, во зависност од рерната.

После половина час, кога ќе проверувате до каде со печењето, премачкајте го со маслиново масло, а кога ќе биде готов и ќе го извадите, покријте го убаво со крпа и оставете да се олади. Ако не ви се чека, не го оставајте да се олади, јадете си го топло.