Состојки:
1 среден кромид
4 каранфилчиња
2 ловорови листа
1 морско оревче за рендање
половина лажичка црн пипер
1 лажичка сол
700 мл млеко
2 леба (чијабата или кој и да е друг што е веќе тврд или сув за јадење)
30 г путер
4 лажици павлака
Приготвување:
Ставете го кромидот (избоцкан со каранфилчињата), ловоров лист, морско оревче, црн пипер, сол и млеко во тенџере и оставете да зовријат и нека се варат околу 5 минути.
Тргнете од рингла и оставете да стои 15 минути. Исцедете го млекото, а сѐ друго фрлете. Потоа ставете го млекото повторно да проврие.
Додавајте постепено трошки леб. Важно е да бидат покрупни за текстурата на сосот да биде поинтересна.
Додадете путер и павлака и зачинете по вкус.
Ако сосот ви изгледа премногу течен, додадете уште трошки, а ако е погуст, додадете уште млеко.
Можете да додадете и сенф за да добиете попикантен вкус.
Рецептот е од ТУКА.