Состојки:
1 шолја хељдино брашно
1/ 2 шолја пченкарно брашно
1/2 шолја бело брашно
2-3 лажици ленено брашно (смелете во блендер ленено семе)
1 шолја масло (кокосово, маслиново, обично или мешано)
2 шолји вода или растително млеко (оризово, бадемово, млеко од соја)
маџун или мед по ваша желба + мармалад од шипки или сливи, исто така по желба
1 лажица какао
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
цимет, ѓумбир
аронија
јаткасто овошје по желба (ние ставивме 50 г сечкани лешници)
Приготвување:
Сите состојки се мешаат, прво течните, а потоа брашната, пецивото, какаото и зачините.
Се истура во тепсија со хартија за печење и се пече 20-30 минути, во зависност од јачината на рерната.
Треба да испука по површината. Поросете го со какао во прав.