Најчеста причина за недостатокот од железо е неадекватниот внес на железо, намалена физичка активност и зголемен губиток на крв предизвикан од менструација или од болести на системот за варење.
Намирниците богати со железо се од непосредна важност за нашето здравје, затоа е важно да се знае дека црвеното месо е најбогат и најдобар прехранбен извор на железо.
Ова се намирниците богати со железо
Црвено месо
Најдобар извор на железо е црвеното месо, бидејќи железото во црвеното месо се наоѓа во форма што која може подобро да се искористи отколку во другите растителни извори. Дополнителни приини кои одат во прилог на месото се и протеините на месото кој ја подобруваат неговата полесна сварливост. Покрај тоа што е многу вреден извор на железо, црвеното месо содржи голем број на други важни микронутриенти за организмот како што се цинк, селен, калиум и голем број на витамини Б, вклучително нијацин, рибофлавин, тиамин и витамин Б12.
Ако не сакате црвено месо, не треба да се грижите затоа што можете да го замените со пилешко или мисиркино, кои исто така се добар извор на железо. Само мала порција од пилешко или мисиркино содржи околу 1 мг железо.
Зелен зеленчук
Ако сакате вкусен прилог, подгответе го од кељ, спанаќ или друг омилен зеленчук. Варете го или додадете го свеж во салата. Секогаш можете да ги подготвите во густ напиток.
Риби
Риба е секогаш добро да се јаде, полна е со протеини и во вашата исхрана ќе внесе и железо.Туната и сардините се одличен извор на овој минерал.
Тофу
Ако не јадете месо, секогаш можете да добиете железо од извори како тофу.
После оброкот консумирајте малку витамин Ц за да може железото во организмот подобро да се разгради.
Јајца
Пржени јајца, варени, на око … во каква фрма и да ги јадете, јајцата му обезбедуваат на организмот добра доза на железо. Ако пиете кафе или чај со појадокот, мора да знаете дека тие спречуваат добро разградување на железото во телото.
Свежо овошје
Иако моментално ја нема, треба да знаете дека една мала порција лубеница содржи 69 мг железо.
Пет мали смокви содржат 1 мг, бананата – 36 мг, а јаболкото – 0.5 мг.
Фото: Pixabey