Кога неговото приготвување ќе ви прејде во навика менувајте ги зачините и билките што ги додавате за да го менувате вкусот; Покрај тоа, можете да му додадете остатоци од зеленчук од други рецепти.
Состојки за чај од зеленчук:
2 литри вода
3 моркови
1 пашканат или батат
4 стебленца на целер
2 кромиди
1 праз
2 компири
3 чешниња лук
6 зрна црн пипер
1 ловоров лист
Мала китка магдонос
морска сол или маса сол по вкус
маслиново масло за послужување
Приготвување:
Додека го подготвувате зеленчукот, ставете ја водата да зоврие. Излупете го зеленчукот, а потоа исечете ги кромидот и компирот на четвртини. Исечете го и фрлете го долниот крај на празот, а потоа исечете го на поголеми парчиња. Кога водата ќе зоврие, додадете го зеленчукот, лукот, црниот пипер и ловоров лист. Исечкајте ги ливчињата од магдоносот и ставете ги настрана, а стебленцата грубо исечкајте ги и додадете ги во зеленчукот. Покријте и намалете ја топлината, и гответе на тивко 30 минути. Исцедете го зеленчукот и чувајте ја течноста. Кога сакате да го пиете, загрејте го и посолете го. Послужете со малку лисја од магдонос одозгора и по желба попрскајте го со малку маслиново масло.
Фото: Pixabey