Еден од триковите што можете да ги направите за вашите пилешки стапчиња да бидат крцкави и сочни, а притоа, наместо нездрави и мрсни какви што се кога ги пржиме во масло, да ги испечете во рерна, е маринирање на месото во сурутка. Ако немате сурутка (ја има во некои продавници за млечни производи или на пазарите), можете да ја замените со мешавина од половина чаша млеко и лажичка и пол сок од лимон или оцет.
Ако не го сметате времето поминато за маринирање на месото, оброкот се подготвува брзо и лесно.
Состојки:
700 гр пилешки гради
1/2 чаша сурутка
1 лажица мармалад од портокал
1 лажичка сос од соја
За панирање:
3 лажици трошки од леб
2 лажици сусам
1 лажица маслиново масло
1/2 лажичка сол
Приготвување:
Измешајте ги сурутката, мармаладот и соја сосот, а потоа додадете го исеченото пилешко и мешајте додека месото не се премачка. Покријте и оставете го во фрижидер на половина час или подолго.
Загрејте ја тавата, додадете ги трошките од леб во еден слој. Пропржете ги на тивок оган додека не станат темни, а потоа додадете го сусамот. Кога смесата ќе стане златно кафеава, додадете го маслото, зачинете со сол и промешајте.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете во садот за печење алуминиумска фолија и ставете го во рерната со тоа што ќе ја поставите решетката најгоре. Извадете го месото од маринадата (немојте да го цедите) и ставете го пилешкото во мешавината од презли и сусам.
Печете го пилешкото 15 минути и оставете да се излади 5 минути пред да го послужите.
Фото: Pixabey