Со додавање на оцет балсамико и брусница, прокељот ќе стане вашиот нов омилен гарнир. Тие се одлични за оние кои внимаваат на исхраната или сакаат да изгубат некој килограм, полни се со антиоксиданти и лесно се вклопуваат во речиси секое мени.
Состојки:
800 г прокељ
2 лажици маслиново масло
1 лажица оцет балсамико
½ лажичка сол
50 г сушена брусница
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 220 степени. Измијте ги зелчињата и исечете ги на половина. Прелијте ги со маслиново масло, оцет и посолете ги. Промешајте ги и преместете ги на тепсија обложена со хартија за печење. Печете 15 – 20 минути. Додадете брусница, промешајте и печете уште неколку минути.
Фото: Pixabey