Често запоставенитe, но особено хранливите делови на зеленчукот како што се корен, дршка и кора нудат многу витамини и минерали и затоа не треба да се фрлаат.
На пример, листовите од келераба содржат двојно повеќе витамин Ц од коренот и десет пати повеќе железо и калциум!
Стеблата од брокула има повеќе витамини отколку цветовите. Вкусот на стеблата од брокула и карфиол е интензивен, и затоа се препорачува да се користи во салати и кремасти потажи. А можат да се користат и при подготовка на пире или полнења за тестенини.
Листовите од карфиол и келераба можат да се обарат и да се користат за сарми наместо листовите од зелка.
Листовите од цвекло се добра алтернатива за блитва.
Младите лисја од цвекло може да се користат за подготовка на салати.
Зелените лисја од ротквици, моркови, анасон, целер може да се користат во различни рецепти. Се додаваат во супи, сосови, салати, пире, палента, преливи за салата или се користат за правење песто сос.
Зелените лисја може да се исеккаат како магдонос и да се користат за додавање на арома.
Листовите од целер даваат благо јаткаст вкус, додека попикантните зелени ливчиња на ротквицата потсетува на рукола.
Ако си поставиме цел да го искористиме најголемиот дел од нашата храна, можеме да ги промениме навиките што се производ на традиционалното готвење.
Треба да го искористиме целиот праз затоа што во зелените делови се наоѓаат 300 пати повеќе хранлив бета-каротен во однос на белиот дел.
Зеленчукот чии корени има ситни влакна може да се користат во супи и чорби.
Кај шпарглите можат да се користат и лушпите и краевите од стебленцата за приготвување супи, рижото и мешавини од зеленчук.
Декоративните цветови од тиквички се особено интересни, тие можат да се полнат и да се похуваат.
Додека цветовите од брокула вкусуваат се по вкус слични на карфиолот, стеблата имаат вкус на зелена шпаргла. Ова им овозможува да бидат подготвени на ист начин, а стеблото од брокула некогаш го имало и името „Зелка од шпаргла“.
Семките од тиква и диња можат да се печат во рерна со додаток од сол и зачини.
Семките се интересен додаток на различни зготвени јадења
Лушпите од зеленчук и лушпите од овошје можат да се пржат како чипсови. Ставете ја претходно измиената лушпа од компири, јаболка или круши во рерна или тенко исечени парчиња овошје и зеленчук заедно со лушпата
Чипс од зеленчук
Чипсот од зеленчук може да се направи од компири, моркови, келераба или тиквички. Исечете го зеленчукот на тенки парчиња и маринирајте го со малку маслиново масло. Наредете ги парчињата едно до друго печете ги – времето за готвење зависи од содржината на водата и дебелината на парчињата. Зачинете го печениот зеленчук со сол и зачини по вкус.
Фото: Pixabey