Состојки:
За тестото:
250 мл млако млеко
110 г путер
2 јајца
1 сув квасец
3 лажици шеќер
750 г брашно (ако ви е премногу меко тестото, додадете уште малку брашно)
½ лажичка сол
За премачкување:
2 лажици шеќер во прав + малку растопен путер + малку млеко
Фил:
100 г стопен путер
5-6 лажици кафеав шеќер
2 лажици цимет
По желба можете да ставите и суво грозје.
Приготвување:
Растопете го путерот на тивок оган па додадете млеко и мешајте. Тргнете ја смесата од огнот.
Помешајте ги брашното, солта, квасецот и шеќерот. Во средината ставете го путерот растопен во млекото и 2 јајца.
Префрлете ја смесата на работната површина и замесете па оставете го тестото покриено со проѕирна фолија да одмара 30 минути.
Загрејте ја рерната на 180°C. Измешајте ги циметот и шеќерот, а растопениот путер оставете го во посебен сад.
Расукајте го тестото во облик на квадрат со дебелина од околу 3 мм и со четкичка премачкајте го со растопениот путер. Одозгора поросете го рамномерно шеќерот и циметот. Завиткајте го тестото во ролна.
Со помош на конец сечете од ролатот парчиња дебели колку еден прсти ставајте ги во тепсија врз хартија за печење. Печете ги околу 20 минути, а потоа, кога ќе се подоладат прелијте им по малку од смесата со шеќер во прав и сварете си кафе.