Состојки: (за калап со димензии 30 x 24)
За бисквитот:
200 г мелен рогач
150 г пченично брашно
3 јаболка
80 г шеќер
50 мл масло (може да биде сончогледово или уште подобро, кокосово)
20 г какао
25 г чиа семе
450 мл овесно млеко
1 прашок за пециво
1 лажичка сода бикарбона
½ лажичка сол
1 лажичка јаболков оцет или сок од лимон.
За преливот:
200 г темно чоколадо
60 г бадеми
1 лажица брусници, вишни, кокос или нешто друго, по ваш вкус
Приготвување:
Земете 200 мл од вкупното млеко и потопете го чиа семето и оставете го околу дваесет минути, а за тоа време излупете ги и изрендајте ги јаболките и поросете ги со шеќер.
Измешајте ги сувите состојки, рогачот, брашното, какаото, прашокот за пециво, содата и солта.
Во друг сад, измешајте ги маслото, млекото и јаболковиот оцет и додадете го натопеното чиа семе и добро измешајте.
Соединете ги сувите и мокрите состојки, додадете рендани јаболка, промешајте и истурете ја смесата во сад за печење претходно обложена со хартија за печење.
Печете во загреана рерна на 200 ° C 25 до 30 минути. Во зависност од рерната. Бисквитот треба да биде сочен, но и добро печен.
Растопете го чоколадото и прелијте го топлиот бисквит и поросете со сечкани бадеми, кокос, брусници или нешто друго по ваш вкус.
Колачот е највкусен кога се сервира добро разладен, тогаш се чувствуваат сите нејзини вкусови и ароми, и ќе остане вкусен и сочен до 5 дена во фрижидер.
Напомена:
Кога и да правите рецепт што содржи сода бикарбона и малку киселина како јаболков оцет или лимон, важно е да знаете дека со комбинирање на овие две состојки со сода, веднаш се активира и потоа тортата треба да се пече што е можно поскоро; бидејќи во спротивно, нејзиното дејство престанува и не сте го постигнале она поради што тие воопшто и се наоѓаат во рецептот. Најчесто од оваа причина, сувите и влажните состојки се мешаат одделно и се комбинираат во последната минута.