Многумина советуваат да се избегнува консумирањето на бел леб (иако бројни истражувања покажале дека лебот е неизбежен дел од трпезата во дури 76 отсто од домаќинствата во Европа) поради високиот гликемиски индекс, односно поради високиот број кој го покажува интензитетот на лачење на инсулин по внесувањето на некоја намирница.
Меѓутоа, постои еден трик кој го прави многу здрава намирница која нема да може да ви наштети.
Ако го замрзнете пред да го јадете, ќе се намали двојно нивото на глукоза, па наместо со шеќер, лебот ќе ги нахрани вашите мускули со јаглени хидрати кои ни се и тоа како потребни.
Овој трик можете да го примените на било кој леб, од домашниот до купечкиот.
Фото: Pexels