Не залудно Грците се расправаат за потеклото на мусаката, таа е јадење за кое навистина вреди да се засукаат ракавите или уште поарно, да се грабне приборот за јадење и да се седне на софрата.
Состојки:
250 г мелено месо
5-6 компири (зависно од величината)
2 млади кромитчиња
250 мл сос од домати
сол, црн пипер, копар
2-3 лажици масло
Приготвување:
Загрејте го маслото во тенџере па кратко пропржете ги исечканите кромитчиња и додадете го месото. Зачинете и додадете сос од домати.
Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња.
Во подмачкан сад за печење наредете компири, па ставете ја смесата со месото и одозгора повторно наредете од компирите. Одозгора прелијте го бешамел сосот и ставете ја мусаката да се пече околу 30-40 минути.