Што може да направи медот во борбата против ракот?

Многу луѓе велат дека медот им го спасил животот и дека со негова помош излекувале опасно заболување како што е ракот и тоа благодарение на неговите специфични особини.

0
525

Според дефиницијата на Светската здравствена организација, ракот е вид на болест која секогаш ја карактеризира голема брзина на создавање на патолошки клетки кои ја надминуваат вообичаената големина и можат да прејдат на останатите органи во човечкото тело.

Од самото откритие до денес, без оглед на сите современи методи на лекување и напредокот на технологијата, ракот е дефиниран како неизлечива болест, но шанси сепак постојат доколку тој рано се открие.

Пронаоѓањето на ефикасен лек е многу тешко поради огромниот број видови на клетки, а и секој третман не делува на истиот начин.

Нашиот имунолошки систем може да ги препознае слободните радикали и неправилните клетки и да ги уништи, но ако е формиран тумор со посебно напојување, тој не е во можност правилно да функционира и да го излекува заболувањето.

На заболените им се главно достапни лекови кои можат да ублажат некои од симптомите на ракот и малку да го забават неговото напредување.

Многу се од природно потекло, а еден од нив е медот.

Луѓето кои се борат против ракот многу често се чувствуваат депресивно и беспомошно, но алтернативните методи на лекување и производите од мед им нудат решенија кои се најприближни до очекуваното.

Органски произведениот мед е достапен и во голема мера помага во лекувањето и опоравувањето. Неговите чудотворни ефети им се добро познати на сите, а секако треба да се испроба и во третирањето на ракот.

Лековити својства на медот во борбата со ракот

Многу луѓе велат дека медот им го спасил животот и дека со негова помош излекувале опасно заболување како што е ракот и тоа благодарение на неговите специфични особини.

Медот го одликува висока алкалност, а за лицата кои боледуваат од рак идеалната исхрана треба да биде 80 отсто алкална за полесно да се запре натамошното напредување на болеста и да се уништат канцерогените клетки.

Тој успешно го регенерира организмот и ја зголемува неговата отпорност преку директно влијание на имунолошкиот систем.

Тоа ги зголемува шансите за излекување кај пациентите во борбата против ракот.

Целото тело станува посилно и поотпорно, па болеста побавно се развива или во целост се запира нејзиниот натамошен раст.

Бројните полифеноли во медот го прават совршено средство за лекување рак, затоа што се однесуваат како моќни антиоксиданси и даваат одлични резултати во елиминирањето на сите типови канцерогени клетки.

Некои од позначајните студии се рзани за Универзитетот во Загреб, кадешто е направен експеримент на глувци. Резултатите покажале дека медот успешно ги убива клетките на ракот и го запира натамошниот развој на заболувањето.

Еве неколку варијанти за природно лекување на ракот со помош на медот

Помешајте една голема лажица мед и и една мала лажичка цимет. Емајте три пати дневно во текот на еден месец.

Во сад ставете пола шолјичка мед, 4 лажички ѓумбир, 2 лажички куркума и еден исчстен и испасиран лимон. Добро измешајте и ставете ја смесата во тегла, која можете да ја чувате во фрижидер. Секој ден додадете по 2 лажички од смесата во омилениот чај  или во чаша топла вода.

Во стаклена тегла во која има 100 г мед, изрендајте 2 поголеми корени ѓумбир. Додадете сок од 1 лимон и потоа уште 400 г мед. Добро измешајте ги сите состојки. Добиениот природен лек консумирајте го со помош на пластична или дрвена мала лажичка. Земајте 2-3 лажички на ден.

Во стерилизиран стаклен сад ставете 400 г пченица. Налејте вода  оставете ја преку ноќ, најмалку 10 часа. Два пати процедете преку чиста газа. Измијте ги зрната и исцедете, па оставете ги да отстојат следните 24 часа. Ќе добиете никната пченица која ќе ја смелите со 400 г ореви, 15 непрскани лимони со кора и 12 главици лук. Додадете 1 кг органски произведен мед и измешајте сѐ со дрвена лажица. Ставете ја смесата во стаклени тегли  и добро затворете ги. Лекот треба да отстои во фрижидер три дена пред да почнете со консумација. Земајте две лажици на секои два часа.

Во поголема тегла ставете 2 лажици јаболков оцет, ½ лажица рендан лимон, ½ лажица рендан ѓумбир, ½ лажица пасиран лук, 1 лажица куркума и прстофат црн пипер. Ставете 100 г мед и измешајте. Теглата чувајте ја на темно место и консумирајте две до три лажички дневно.

Како уште можете да го вклучите медот во исхраната?

Консумирањето на мед преку исхраната се препорачува секојдневно или барем неколку пати месечно.

Идеален појадок би бил две кришки интегрален леб премачкани со тенок слој мед.

Ставете мед во смути од зрнесто овошје, додадете лажичка мед во омилениот чај или во шолја млеко, намачкајте ги палачинките од интегрално брашно со мед, а медот може да биде и одличен дресинг за салати.

Со додаток на мед и лук, лососот или пилешките гради можат да добијат сосема нов и фантастичен вкус.

Медот е исто така одлична состојка во овесната каша.

Што уште може да помогне?

Вежбите ќе ви помогнат да ги ублажите симптомите кои ја следат оваа болест.

Можете да ги применувате во текот на терапијата или после неа, а она што е најважно е да не се заморувате премногу со долга физичка активност и интензитет на вежбање. Ќе се ослободите од стрес, поубаво ќе спиете и ќе го подобрите квалитетот на животот.

Јогата е совршена комбинација на вежби за истегнување и длабоко дишење.

Она што е најважно е да избегнувате пози кои можат да ви предизвикаат болка или да го засилат непријатното чувство.

Медитацијата ќе ви помогне да се ослободите од анксиозност и стрес.

Масажата помага за ослободување на тензијата во мускулите , помага да се изборите со стресот и го опушта вашето тело.

Акупунктурата претставува еден од начините да се ослободите од болките кои можат да го следат ширењето на ракот. Исто така, овој метод го отстраува и чувството на мачнина кое може да се јави после хемотерапијата.

Ароматерапијата пак вклучува користење на есенцијални масла поради постигнување на смирувачки ефекти. Ваквите масла можат да се користат за масирање или во топла бања, а можете и да ги ставите на памукче за да можете да го вдишувате нивниот мирис.

Посебно се препорачуваат маслото од чајно дрво и од лаванда.