Што е точно тофу и дали е здраво?

Тофу е растителен производ направен од соја, има ниска содржина на калории и висока содржина на протеини, железо и калциум. Од друга страна, не е добро да го консумираат мажите кои планираат потомство бидејќи влијае врз намалување на концентрацијата на сперматозоидите, а треба да го избегнуваат и луѓето со ендокрини пореметувања.

0
307

Овој производ е направен од соја, од која се прави млеко, а тоа се зема како основа на тофу сирењето. Во соиното млеко се додава специјален коагулант за да се добие посакуваната конзистентност на производот.

Составот на состојките може да варира во зависност од преференциите на вкусот на производителот и барањата на потрошувачот. Обично се додаваат различни зачини или природни ароми.

Тофу може да се категоризира како диетална храна. Има минимални калории, а многу хранливи материи, железо, калциум, витамини и протеини.

И покрај минималното количество калории, оваа намирница има многу здравствени придобивки. На пример, не содржи холестерол, а има и антиоксиданти кои со постојана употреба може да го исчистат организмот од штетни материи и токсини.

Како прво, консумирањето на тофу го заситува организмот со протеини, витамини и железо.
Калциумот, кој се наоѓа во соиното млеко, а со тоа и во мекото сирење, го зајакнува скелетниот систем на телото, фоликулите на косата, ноктите и забите.
Има корисен ефект и врз крвните садови и работата на кардиоваскуларниот систем.
Друга предност е ниската калорична содржина. Не повеќе од 85 килокалории на 100 грама сирење.
Во описот на придобивките од тофу сирењето, има информации за неговата корисност за женското тело. Мекото сирење поттикнува губење на тежината и содржи фитоестрогени. Тие го подобруваат изгледот и ја подмладуваат кожата, помагајќи да се ублажат голем број непријатни симптоми за време на менопаузата.

Тофу се подготвува многу лесно и е погоден за многу јадења. Исто така, содржи витамини Б, А, Е, Ц и Д, макро и микроелементи натриум, калциум, фосфор, железо, цинк, манган и аминокиселини.

Поради здравствените придобивки од тофу сирењето, тој често се користи наместо месо и риба.
Тофу сирењето лесно се апсорбира од телото, но треба да се консумира во умерени количини. Инаку, може да го забави или ослаби процесот на варење. Исто така, треба да бидат внимателни и луѓето кои страдаат од алергија. Тие треба да бидат тестирани за толеранција на соја и да ги следат упатствата на нивниот лекар во иднина. Во спротивно, производот може да предизвика алергиски реакции, проблеми со варењето и други проблеми.

Не е добро да го консумираат и мажите кои планираат потомство бидејќи влијае врз намалување на концентрацијата на сперматозоидите, а треба да го избегнуваат и луѓето со ендокрини пореметувања.

Тофу е најпопуларна храна во Јапонија и Кина. Ова сирење често се нарекува „месо без коски“ поради изобилството корисни својства.
За жал, овој производ е прилично расиплив. Мора да се чува на -7°C.

Фото: Pixabay