Чувате кромид и лук во фрижидер? Еве зошто треба да престанете да го правите тоа

Различни видови свежи намирници траат подолго ако се чуваат во фрижидер, но тоа не важи за кромидот и лукот

0
399

Правилно складирани во фрижидер, овошјето и зеленчукот може да ви потраат со недели, но лукот и кромидот всушност не се зеленчук, туку билки кои не сакаат ладен амбиент. Кромидот апсорбира повеќе влага во фрижидерот и затоа се расипува побрзо. Исто така, скробот во ладна и влажна средина, побрзо се претвора во шеќер и кромидот почнува да скапува.

Што се однесува до лукот, причините зошто не е добро да се чува во фрижидер се нешто поразлични: чувањето лук во фрижидер поттикнува ’ртење, кое не е штетно ниту нездраво, но е знак дека лукот повеќе не е квалитетен како пред ’ртење.

Како да чувате кромид и лук?

Наместо во фрижидер, кромидот треба да се чува на ладно, суво и добро проветрено место. Влагата или недостатокот на циркулација на воздух ќе го забрза процесот на гниење, додека сонцето ќе поттикне ’ртење на кромидот. Кога се чува правилно, кромидот може да трае околу 30 дена.

Лукот треба да се чува на ист начин: на ладно, суво и добро проветрено место, но ќе трае подолго во таква средина отколку кромидот, односно од 3 до 5 месеци.

Како да чувате излупен и сечкан кромид?

Кромидот обработен на овој начин треба да се чува на поинаков начин. Кромидот кој е излупен, но сепак е во едно парче (т.е. ако е отстранет само тенок надворешен слој на кора), треба да се чува во фрижидер и може да трае 10 до 14 дена. И излупениот и сечкан кромид, исто така, треба да се чува во фрижидер, но трае малку пократко, околу 7 до 10 дена.

Како да чувате излупен лук?

Излупениот и излупен и исечкан лук може да се чува во замрзнувач, но треба да се завитка што е можно поцврсто или да се вакумира во кесичка. Можете да излупите лук и да го испасирате со малку масло за да добиете густа паста што може да ја чувате во замрзнувач во херметички затворен сад.

Предупредување: Не чувајте пире од лук на собна температура бидејќи тогаш многу лесно може да се развие Clostridium botulinum, токсична бактерија што може да биде смртоносна. Кога ќе направите паста од лук, веднаш ставете ја во замрзнувач.

Како да изберете кромид и лук?

Во продавницата или на пазарот, побарајте кромид кој има сува кора, без дамки и меки делови. Не треба да има мирис и треба да има соодветна тежина за неговата големина. Истото важи и за лукот (ако е премногу лесен, тоа значи дека некои делови се скапани или исушени). Изберете лук кој нема видлива мувла или знаци на ’ртење. Лукот треба да биде тврд и чист, без искинати делови од кората.

Фото: Unsplash