Ова се нашите три предлози кои можат да го разубават вашиот викенд, но и кој било друг ден во неделата, секогаш кога сте „гладни за слатко“. Портокалите, јаболките и морковите се лесно достапни за секого и во секое време.
Брза торта со моркови
(Извор и фотографија: Brzirecepti.info)
Состојки:
За тестото:
3 јајца
50 г шеќер
220 г брашно
1 лажичка кардамон или цимет
1/2 кесичка прашок за пециво
200 г стопен путер
300 г ситно рендани моркови.
За глазурата:
125 г путер на собна температура
125 г крем сирење
3 лажици шеќер во прав
1 ванилин шеќер
Приготвување:
Изматете ги јајцата и шеќерот, потоа сите суви состојки и, конечно, промешајте ги морковите и стопениот путер. Истурете ја смесата во плех за печење и печете околу 20 минути на 200 степени.
Во меѓувреме, измешајте ја глазурата. Наместо крем сирење, можете да користите и свежа урда, но тогаш кремот нема да биде мазен, туку грутчест.
Кога е готово, бисквитот треба да се остави да се олади (не мора да биде ладен, но не треба да биде ниту врел за да не се стопи глазурата) и потоа да се премачка.
Питата со јаболка на баба
(Извор и фотографија: Dobarsavjet.info)
Состојки:
3 јајца
12 лажици шеќер
12 лажици масло
12 лажици млеко
15 лажици брашно
1 прашок за пециво
1/2 кг јаболко
шеќер во прав за посипување, цимет
Приготвување:
Направете мешавина од јајца, шеќер, брашно, масло, млеко и прашок за пециво. Изрендајте ги јаболките и по желба додадете цимет. Истурете половина од смесата во калап и печете 15 минути на 180° С. После тоа, извадете ја од рерна, ставете ги ренданите јаболка врз бисквитот, а другата половина од смесата истурете ја врз јаболката и вратете ја во рерна уште десет минути. Испечената и изладена торта посипете ја со шеќер во прав.
Колач од портокал
(Извор и фотографија: Marija Božić/Brzirecepti.info)
Состојки:
1 голем портокал
250 г шеќер (ова звучи како премногу шеќер, но оставаме на вас да одлучите)
3 големи јајца
1 дл сончогледово масло
1 јогурт
250 г брашно
1 прашок за пециво
малку сол
шеќер за посипување
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180° С. Поставете го дното на мал плех за печење хартија за печење и подмачкајте ги страните со путер.
Ставете го портокалот исечен на коцки (нелупен, т.е. заедно со кората) во блендер и добро измешајте го. Потоа ставете ги во еден сад шеќерот и јајцата, измешајте ги со миксер и додадете го портокалот од блендерот.
Додадете масло и јогурт и кратко промешајте. Потоа додадете брашно и прашок за пециво и прстофат сол. Мешајте само додека состојките не се соединат. Истурете ја оваа смеса во плех за печење, посипете со шеќер и печете 35-40 минути на 180° С.
Забелешка: Ако повеќе сакате, наместо да ја посипете тортата со шеќер пред печење, може да ставите глазура од чоколадо по печењето.
Фото: Pixabay