Дали има нешто поубаво од свежи јагоди кога се во сезона? За жал, ова овошје се расипува многу лесно, особено ако сте набавиле органски одгледувани плодови.
За среќа, нивниот рок на траење може да се продолжи со мал трик.
Што треба да направите?
1. Во голема чинија измешајте половина литар обична вода со 100 милилитри оцет.
2. Нежно пренесете ги купените јагоди во садот со оцет и оставете ги да киснат неколку минути.
Оцетот ќе ги отстрани спорите на мувлата и бактериите од површината на јагодите што предизвикуваат брзо расипување на плодовите. Не грижете се, подоцна нема да го чувствувате оцетот на јагодите.
3. Пренесете ги јагодите на хартиена салфета и добро исушете ги. Колку подобро ги исушите јагодите, толку подолго ќе траат во вашиот фрижидер.
4. Чувајте ги во кутија по ваш избор во која претходно сте ставиле хартиена салфета за да ја апсорбираат преостанатата влага. На тој начин јагодите ќе останат свежи во вашиот фрижидер со денови.
Експертите исто така советуваат да ги оставите петелките на јагодите што е можно подолго, бидејќи и тие исто така го спречуваат скапувањето на овошјето.
Ако, пак, забележите дека некоја јагода почнала да скапува, фрлете ја пред да ги расипе и останатите јагоди. Ако не можете да ги изедете сите јагоди, замрзнете ги и искористете ги за смути и други десерти.
Фото: Unsplash