Со готвењето можеме да го подобриме вкусот на храната, но високите температури ја менуваат нутритивната вредност на храната. Интересно е што некои витамини се губат кога се готви храната, додека други стануваат подостапни.
Некои нутриционисти тврдат дека консумирањето сурова храна е патот до подобро здравје, но и одредена зготвена храна, исто така, има добри нутритивни предности.
Исхрана базирана на сурова храна
Иако постојат различни нивоа на јадење сурова храна, сите тие вклучуваат претежно незагреана, неварена и необработена храна. Општо земено, исхраната со сурова храна се состои од најмалку 70 проценти сурова храна. Оваа исхрана, покрај сурово овошје и зеленчук, често вклучува ферментирана храна, изртени зрна, јаткасти плодови и семиња.
Многу експерти препорачуваат вегетаријанска или веганска исхрана како сурова храна, бидејќи многу малку луѓе консумираат сурови млечни производи, риба, па дури и сурово месо.
Некои лекари тврдат дека суровата храна е похранлива од варената, бидејќи ензимите, заедно со некои хранливи материи, се уништуваат во процесот на готвење. Некои веруваат дека зготвената храна е всушност токсична.
Иако придобивките од јадење сурово овошје и зеленчук се очигледни, постојат и потенцијални проблеми ако се храните само со сурова храна.
Многу е тешко да се следи строга диета со сурова храна, а бројот на луѓе кои се придржуваат кон оваа диета на долг рок е многу мал.
Некои видови храна содржат опасни бактерии и микроорганизми кои се елиминираат само со готвење. Ако имате целосно сурова исхрана која вклучува риба и месо, постои ризик од развој на болести кои се пренесуваат преку храна.
Готвењето ги уништува ензимите во храната
Кога јадеме, дигестивните ензими во нашето тело помагаат да се разложи храната на соединенија кои можат да се апсорбираат. Храната содржи и ензими кои помагаат во варењето.
Ензимите се чувствителни на топлина и лесно се деактивираат кога се изложени на високи температури. Всушност, речиси сите ензими се деактивираат на температури над 47 Целзиусови степени, што е еден од основните аргументи во корист на јадење сурова храна.
Застапниците на исхраната со сурова храна тврдат дека варената храна предизвикува стрес во телото и може да доведе до недостаток на ензими. Сепак, не постојат научни студии за да го поддржат ова тврдење.
Некои научници тврдат дека главната цел на прехранбените ензими е да го поттикнат растот на растенијата – а не да им помогнат на луѓето да ги сварат.
Човечкото тело произведува ензими неопходни за варење на храната, телото апсорбира и повторно лачи некои ензими, па затоа е малку веројатно дека варењето на храната ќе доведе до недостаток на ензими.
Готвената храна полесно се џвака
Самото џвакање ја иситнува храната и тоа е важен чекор во процесот на варење. Неправилното џвакање на храната во телото создава гасови и надуеност.
Потребно е многу повеќе да се џвака сурова храна отколку кога џвакаме термички обработена храна.
Готвењето убива штетни организми и бактерии
Подобро е да јадете одредена храна варена, бидејќи нејзините сурови верзии може да содржат бактерии, кои се уништуваат со готвењето. Можеме да јадеме овошје и зеленчук сурови, но треба да се внимава дали се заразени или не.
Спанаќот, зелената салата и доматот често се загадени со бактерии, додека суровото месо, рибата, јајцата и млечните производи содржат бактерии кои можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми.
Предности и маани
Важно е да се напомене дека и вареното и суровото овошје и зеленчук имаат здравствени придобивки за секого, вклучувајќи ги и оние кои страдаат од хронични заболувања.
Намирници што е поздраво да се јадат сурови се: брокула, зелка, лук и кромид.
Намирници што е поздраво да се јадат зготвени се: спанаќот, компирот, месото, мешунките, рибата и живината.
Фото: Freepik