Суви смокви во маслиново масло – против анемија, холестерол, бронхитис

Оваа комбинација на медитерански производи е стар народен лек за многу болести.

0
650

Сувите смокви се достапни во текот на целата година, па секогаш е можно да се направи оваа комбинација со маслиново масло. Инаку, овој спој на медитерански производи е стар народен лек за многу болести.

Смоква хранлива вредност, калории, лековити својства

Смоквата е високо ценето овошје со сочни плодови. Некои ги сакаат, а некои не. Многумина ги чуваат во градината како украсно растение, поради неговите карактеристични егзотични лисја. Најдобро расте во топли региони, во близина на морето, но може да се одгледува и во континентални области. Проблемот е во тоа што е чувствителен на ниски температури.

Смоквите содржат многу калциум, калиум, цинк и се добар извор на железо, потоа бета каротен, витамини Ц, А, Е и К. Сувите смокви се многу покалорични од свежите, па затоа треба да се јадат во ограничени количини.

Ова овошје го подобрува варењето, помага при хемороиди и придонесува за регулирање на холестеролот. Во однос на содржината на калциум, смоквите можат да ги заменат млечните производи, а исто така се сметаат и за афродизијак. Постојат луѓе кои се алергични на смокви, затоа треба да се внимава со толеранцијата на овие плодови.

Рецепт за суви смокви во маслиново масло

Наредете суви смокви (до 40 парчиња) во тегла, а потоа истурете маслиново масло до врвот на теглата. Затворете ја теглата и чувајте ги вака 40 дена. Смоквите ќе апсорбираат многу маслиново масло. Потоа се јаде по една смоква пред секој оброк.

Дефинитивно треба да водите сметка да користите што е можно поквалитетно маслиново масло, како и квалитетни суви смокви.

Овој стар народен рецепт може да помогне при проблеми со стомакот, хемороиди, запек, висок холестерол, неплодност, анемија, астма и бронхитис.

Фото: Unsplash