Состојки:
1 пакување лазањи
1 голем модар патлиџан или два помали
лук по вкус
ореви и лешници по вкус
кашкавал
бешамел сос (за сосот ви требаат 40г брашно, 40 г путер, 500 мл млеко, сол и црн пипер, лук по желба)
Приготвување:
За филот испечете го модриот патлиџан и исечкајте го. На маслиново масло пропржете ги лукчето и толчените ореви и лешници.
Наредете во тепсија ред лазањи, потоа фил, па рендан кашкавал, прелијте со бешамел сос, потоа уште еден ред лазањи, фил, рендан кашкавал, бешамел, и завршувате со лазањи, поросувате толчени лешници, ореви и рендан кашкавал.
Печете ги лазањите на 250 степени околу 20 минути.
Верувајте, вкусно е, препишано од доктор Цеце: земајте по 1-2 парчиња, еднаш неделно. Нема да згрешите ако ги направите и двапати.