Рецепт за маринирани тиквички: Совршен прилог за скара или додаток за салати

Освежителни, мирисливи и лесно пикантни, маринираните тиквички убаво ги подигнуваат вкусовите во креативните сендвичи, и совршено одат со месо на скара …

0
283

Со маринирани тиквички во фрижидер на дофат на раката, ќе имате совршен прилог за риба или месо, додаток во која било салата или одлично предјадење.

Освежителни, мирисливи и малку зачинети, маринираните тиквички убаво ги подигнуваат вкусовите во креативните сендвичи. Најдобро од сè, подготовката не е комплицирана и не одзема многу време.

Италијанците обожаваат маринирани тиквички, и тие често пред да ги стават во мешавина од масло, оцет и зачински билки, ги потпекуваат на грил тава, а исто така се одлични и сурови – најдобро е да се исечат на што потенки парчиња.

Состојки за маринирани тиквички:

3 средни тиквички

2 лажички сол

300 мл оцет

250 мл маслиново масло

5 чешниња лук

2 лажички оригано

2 лажички сушен магдонос

1 лажичка чили или црвен пипер

Приготвување:

  1. Излупете тиквички и исечете ги што е можно потенко, посолете ги и оставете ги на половина час.
  2. Во лонче измешајте маслиново масло, излупени, цели чешниња лук, преостанатата сол, оригано, магдонос и чили. Загрејте ја мешавината на тивок оган, но не оставајте да зоврие. Оставете ја на оган неколку минути, а потоа извадете го лукот и оставете го настрана.
  3. Исцедете ги тиквичките од вишокот вода, наредете ги парчињата во тегла и нежно притиснете ги со лажица. Прелијте ги со маринадата и ставете по едно чешне лук во секоја тегла. Теглите ставете ги во фрижидер и оставете ги преку ноќ. Тиквичките потрошете ги во рок од една недела.

Фото: Unsplash