Рецептот за пројата не мора да е секогаш ист. Напротив, ние постојано менуваме, еднаш го правиме со брашно од хељда, овесно и пченкарно брашно, еднаш со бело, а овојпат, со три шолји пченкарно и само една шолја бело брашно.
Иако пченкарното брашно дава малку гуменесто тесто, нам ни е ова омилена варијанта. Особено заради убавата жолта боја.
Останатите состојки, освен 3 шолји пченкарно и 1 шолја бело брашно, се:
4 јајца
1 прашок за пециво
пола шолја маслиново масло
една шолја јогурт
една шолја кисела вода
сирење по вкус
семки за поросување (црн и бел сусам, сончогледови и семки од тиква)
Приготвување:
Измешајте ги двата вида брашно и додадете прашок за пециво.
Изматете ги јајцата, па додадете ги течните состојки. Потоа постепено додавајте го брашното и на крајот сирењето.
Истурете ја смесата во тава со хартија за печење и поросете ги семките. Печете околу 30-40 минути во зависност од рерната.