Состојки:
4 шолји пченкарно брашно
2 шолји бело брашно
2 шолји брашно од хељда
1 шолја ладно цедено масло од сончоглед
4 шолји кисела вода
1 прашок за пециво
1/2 лажичка сол
ленено и сончогледово семе за внатре плус разични семки по ваш вкус за поросување
Приготвување:
Помешајте ги брашната со прашокот за пециво и солта, додадете 1 лажичка ленено семе и 2 лажички сончогледово, измешајте па додадете ги маслото и водата, полека мешајќи со голема лажица.
Тестото истурете го во подмачкана тепсија, поросете одозгора со многу семки (сончоглед, тиква, мак, ким,…) и печете во загреана рерна 30-40 минути во зависност од рерната.
Кога ќе се испече, извадете ја тепсијата и покријте ја со крпа.
Не чекајте сосема да се излади, јадете ја топла.