Состојки:
2 шолји интегрално брашно
3 полни лажици какао
1 прашок за пециво
Прстофат сол
1 шолја кисела вода
½ шолја кокосово масло
100 г кафеав шеќер
2 кесички ванилин шеќер
3 полни лажици џем од сливи
50 г оревчиња (по желба)
1 шолја исчистени вишни
Црно чоколадо за прелив
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Исчистете ги вишните од семки.
Ставете во калапот за торта (22 цм) хартија за печење.
Помешајте ги брашното, прашокот за пециво, солта и шеќерот. Додадете ја киселата вода, омекнатото кокосово масло, пекмезот од сливи и сечкани оревчиња по желба и измешајте со миксер. Додадете ги на крај и вишните и полека измешајте со лажица.
Ставете ја смесата во калапот и печете 30-35 минути.
Откако ќе се подолади, прелијте го колачот со растопено чоколадо во кое ќе додадете малку вода и 1 лажичка кокосово масло. Украсете со вишни.