Најтешко е да ги испржите палачинките, ама затоа ќе си фатите порано. Верувајте, се исплати! И онака се добра идеја како за #ПосенПеток.
Состојки:
За палачинките:
1 кг брашно
100 мл масло
1 лажичка сол по вкус
ладна вода
За преливот:
2 главици лук
1 лажичка сол
100 мл зејтин
1/2 л врела вода
Ореви
Приготвување:
Од состојките се прави смеса за палачинки кои се пржат на вообичаениот начин.
Се преви преливот такашто се толчи лукот со 1 лажичка сол, а потоа се додава маслото и 1/2 л врела вода, па се меша.
Палачинките се редат така за да го покријат дното на тепсијата, па се преливаат со 2 лажици од преливот и се додаваат сечкани оревчиња по вкус.
Се редат повторно палачинки и се преливаат со преливот и со сечкани ореви се додека не се потрошат сите.
Се сече на баклави.