За овој #ПосенПеток ги одбравме најубавите шест црвени пиперки.
Состојки:
6 големи црвени пиперки
1/2 кромид
1 модар патлиџан
250 г свежи шампињони
1 филџан булгур
1 црвен домат
1 големо чешне лук
зачини по желба (сол, црн пипер, копар, мешан сув зеленчук, лут црвен пипер)
Приготвување:
Испржете го кромидот, па додадете го сечканиот модар патлиџан и сечканите печурки. Пропржете се заедно, па додадете го булгурот, ситно сечкано лукче и зачините.
Наполнете ги пиперките и затворете ги со тркалце црвен домат и наредете ги во намрсена тепсија, па додадете малку вода. Покријте ги со фолија и ставете ги во загреана рерна. После 30-тина минути, односно, додека пиперките не омекнат, извадете ја фолијата и печете ги уште некое време (десетина минути).
Мирисаа навистина преубаво, како што секогаш мирисаат овие убави црвени пиперки.
По желба додадете неколку ливчиња свеж босилек и секако, салата од краставица и салата од шери доматчиња.