Печени јаболка: Помагаат при слабеење, ублажуваат запек, чистат крвни садови

Секој од нас знае за високата хранлива вредност и за многуте придобивки од свежите јаболка, но многумина погрешно мислат дека јаболката, кога се печени, се помалку корисни. А да не ви кажуваме колку убаво мириса куќата кога се печат

0
1560

Информациите за придобивките од печените јаболка не се тајна, но многумина ги игнорираат тие информации, лишувајќи се од сигурен извор на вредни материи. Затоа нутриционистите советуваат секој што се грижи за сопственото здравје да обрне добро внимание на ова јадење.

За што е погодно печеното јаболко?

Една од предностите на печените јаболки е пријатниот вкус и едноставното подготвување. Тие можат успешно да ги заменат калоричните слатки искушенија. За да ги подготвите, едноставно измијте ги, извадете им го јадрото, ставете ги во плех за печење и печете ги во рерна 10 минути.

Можете исто така да ги подготвите јаболката и во микробранова печка, иако тоа ќе потрае малку подолго – околу 20 минути. Покрај тоа, некои експерти веруваат дека микробрановата печка ги уништува хранливите материи содржани во јаболката и другите овошја, па затоа е подобро да се користи само за загревање на храната.

Придобивките од печените јаболка се неспорни. Содржат витамини и микроелементи во огромни количини: витамин Ц, А, К, витамини од групата Б, магнезиум, калиум, фосфор, итн., како и пектини, диетални влакна, антиоксиданти и други. Сите овие супстанции од печените јаболка ќе се апсорбираат многу подобро отколку од свежите јаболка, особено ако некое лице има проблеми со желудникот или цревата.

Списокот на корисни својства на печените јаболка е прилично долг. Тие многу добро ги чистат крвните садови од лошиот холестерол и помагаат во одржувањето на нивото на оваа супстанца во крвта на прифатливо ниво. Печеното овошје ја оптимизира работата на цревата и го ублажува запекот и ја неутрализира дијарејата.

Предности на црвените јаболка

Тие се речиси безопасни за слузокожата на желудникот, бидејќи ја иритираат многу помалку од свежото овошје со голема количина на органски киселини во составот. Сепак, не треба да јадете печени јаболка на празен стомак и во големи количини кај гастроинтестиналните заболувања.

Тие исто така имаат диуретично дејство, ги отстрануваат токсините од телото и ја подобруваат општата состојба. Лекарите им препишуваат диета со печени јаболка на оние кои живеат во многу загадени области, во близина на големи фабрики и погони.

Ова овошје добро се врзува за слободните радикали, тешките метали, ги отстранува од телото и спречува развој на онколошки заболувања. Исто така го потиснува чувството на глад и затоа помагаат во слабеењето.

Покрај придобивките, печените јаболка имаат и некои контраиндикации. Тие можат да предизвикаат алергии или да ги иритираат цревата кога се консумираат во прекумерни количини на празен стомак. Покрај тоа, луѓето со гастритис, чир на желудник или висока киселина во стомакот, исто така, треба внимателно да го јадат ова овошје во каква било форма.

Оние кои ја одржуваат својата фигура мора да запомнат дека сите состојки што се додаваат при подготовката на печени јаболка, како мед, шеќер, ореви и уште многу други, додаваат калории на оброкот и можат да предизвикаат појава на вишок килограми.

Општо прифатената корисност на печените јаболка ги прави идеален диететски производ. Со нив, можете да ја подобрите општата состојба дури и во текот на еден ден, за време на кој можете да го јадете само ова и да пиете незасладен чај и вода.

Една порција не треба да надминува 300 грама и може да јадете пет пати на ден. Овошјето за диета треба да се подготвува без шеќер, мед и ореви, можете да додадете само цимет или ѓумбир.

Фото: Pixabay