Овошје на скара

Скарата не е резервирана само за месо и зеленчук. Еве кои видови на овошје откриваат дополнителна блажина кога се подготвени на жар и како е најдобро да ги комбинирате  

0
230

За огромното мнозинство на луѓе, летната кујна нема никаква смисла без грил-тава, или уште подобро, скара на отворено, а омилената храна во оваа категорија се месото и зеленчукот. Но, што ако ви кажеме дека и овошјето можете да го подготвите на жар?

Факт е дека подготвувањето овошје на овој начин ја зголемува дозата на нивната изворна благост и го прави нивниот вкус поцелосен. А освен тоа, овошјето на скара може да биде одличен прилог со главното јадење кое на вашето мени ќе му даде нотка на егзотичност.

Избор на овошје

Пред да почнете со избор на омилените видови овошје, имајте на ум дека за ваквиот начин на приготвување на овошјето е важен неговиот степен на зрелост.

Додека во повеќето рецепти овошјето се користи во неговата зрела фаза, подготовката на скара бара малку „позелени“ плодови. Имено, поради високата температура на која ќе го приготвувате овошјето, тоа може лесно да се распадне, па затоа е дефинитивно подобро да се користат посвежи плодови.

Исто така, би било попрактично да се користат поголеми парчиња овошје, од очигледни причини – со помалите парчиња е потешко да се ракува на решетката на скарата или на гри-тавата, и имајте на ум дека овошјето лесно ќе се залепи за скарата, па не заборавајте претходно да го премачкате со масло по ваш избор .

Изборот на овошје што можете да го користите за овој метод на подготовка е навистина широк, а еве неколку предлози.

Ананасот е првиот и одличен избор ако сакате да пробате овошје на жар Ананасот е првиот и одличен избор ако сакате да пробате скара од овошје. Можете да исечете парчиња ананас на овој начин на мали коцки и да ги додадете во разни салати, па дури и да ги послужите како гарнир во чинија со месо.

Праските, кајсиите, сливите и нектарините се исто така добар избор на овошје доколку сакате да ги подготвите на скара, а обработени на овој начин, тие ќе одат совршено со сите видови сладолед. Ананасот е првиот и одличен избор ако сакате да пробате скара од овошје. Можете да исечете парчиња ананас на овој начин на мали коцки и да ги додадете во разни салати, па дури и да ги послужите како гарнир во чинија со месо.

Праските, кајсиите, сливите и нектарините се исто така добар избор на овошје доколку сакате да ги подготвите на скара, а обработени на овој начин, тие ќе одат совршено со сите видови сладолед. Ананасот е првиот и одличен избор ако сакате да пробате скара од овошје. Можете да исечете парчиња ананас на овој начин на мали коцки и да ги додадете во разни салати, па дури и да ги послужите како гарнир во чинија со месо.

Праските, кајсиите, сливите и нектарините се исто така добар избор на овошје доколку сакате да ги подготвите на скара, а обработени на овој начин, тие ќе одат совршено со сите видови сладолед. Ананасот е првиот и одличен избор ако сакате да пробате скара од овошје. Можете да исечете парчиња ананас на овој начин на мали коцки и да ги додадете во разни салати, па дури и да ги послужите како гарнир во чинија со месо.

Праските, кајсиите, сливите и нектарините се исто така добар избор на овошје доколку сакате да ги подготвите на скара, а обработени на овој начин, тие ќе одат совршено со сите видови сладолед. Ананасот е првиот и одличен избор ако сакате да пробате овошје на скара. Вака обработените парчиња ананас можете да ги исечете на мали коцки и да ги додадете во разни салати, па дури и да ги послужите како гарнир во чинија со месо.

Праските, кајсиите, сливите и нектарините се исто така добар избор на овошје доколку сакате да ги подготвите на скара, а обработени на овој начин, тие ќе одат совршено со сите видови сладолед.

Крушите на скара можете да ги подготвите такашто ќе ги преполовите на половина, ќе ги потпечете на скара и едноставно ќе ги прелиете со мед или ќе ги послужите со сладолед.

Можеби ќе ве изненади лубеницата, но таа е поразновидна отколку што мислевте. Излупете го јадливиот дел и едноставно испечете ги триаголниците од лубеница од двете страни. Послужете ги со најразлични салати од овошје и зеленчук.

Не мора да го користите омиленото тропско овошје, авокадото, само за гвакамоле или тост. Можете исто така да подготвите авокадо на скара, и сè што треба да направите е да го исечете на четвртини, да го зачините со сок од лимон и сол и да го потпечете од сите страни. Тоа е вкусно и само по себе, но совршено ќе го надополни и секој летен ручек.

Смоквите кои се термички обработени добиваат дополнителна слатка текстура и одлично одат со оцет балсамико и пикантни сирења.

Чадената арома на скара ќе оди совршено и со слатко-горчливиот вкус на цитруси, како портокал, лимон или грејпфрут. Исечени на парчиња, тие може да се сервираат со кое било јадење со риба или едноставно со салата од зеленчук.

Фото: Unsplash