Не мора повеќе да го избегнувате: Мал трик како да не отекувате од грав

Освен што треба да го потопите и да ја смените водата пред да го ставите да се вари, добро е во текот на готвењето да додадете зачини кои ја намалуваат надуеноста

0
833

Ниту една зеленчукова култура, освен компир, не развила толку многу сорти и варијации како гравот.

Неговиот неутрален вкус овозможува низа комбинации со разновидна храна и зачини.

Покрај тоа, гравот, велат нутриционистите, е супер храна бидејќи содржи разни хранливи материи кои помагаат да се одржи телото здраво и отпорно на болести, па затоа е особено популарен во текот на зимата.

Секој грав содржи единствена комбинација на протеини, влакна, витамини и минерали.

Сепак, иако гравот е многу корисен, многумина го избегнуваат затоа што од него се отекува и се создаваат гасови.

Но, ако е подготвен на вистински начин, ќе ја избегнете оваа непријатност.

Готвење

Гравот треба да се натопи во топла вода (околу 4 часа) пред да се готви. Оваа вода треба да се истури потоа, и гравот треба да се исплакне уште еднаш, а потоа да се вари во чиста вода. Потопувањето на гравот неколку пати во чиста вода ја намалува количината на супстанции што предизвикуваат надуеност по оброкот.

Зачини

Треба да додадете зачини кои ја намалуваат надуеноста (кои имаат карминативно дејство), како што се ким, мајоран, оригано, мајчина душица, нане и анасон.

Совет: За да купите квалитетен грав, треба при купувањето да проверите дали на семето има знаци на влага, како што се мувла или други оштетувања, како и дали зрната се цели.

Фото: Pexels