Состојки за 12 парчиња:
250 г брашно
1/2 кесичка прашок за пециво
5 г сол
30 г путер
125 мл кисела вода
Кашкавал
Масло за пржење
Приготвување:
Помешајте ги брашното и пецивото, додадете сол по вкус и исечкан путер. Ќе добиете смеса во вид на трошки во која полека ја додавате киселата вода. Замесете го тестото и оставете го да одмори 15 минути.
За тоа време исечкајте го кашкавалот на стапчиња и загрејте то маслото.
Поделете го тестото на 12 парчиња, расукајте ги едно по едно во форма на квадратче (10цмХ10цм), ставајте во секое по едно стапче кашкавал, заролајте и пржете во загреано масло.
Вадете ги врз салфета за да се впие вишокот масло.
Вкусни се, крцкави и идеални за појадок или вечера.