Мешунките, особено гравот, се на врвот од листата на намирници корисни за дијабетичари, а препорачани од Американската асоцијација за дијабетес. Се верува дека целокупниот нутритивен состав на мешунките, кој вклучува антиоксиданти, растителни влакна, минерали и витамини, исто така може да дејствува превентивно против развојот на дијабетес тип 2.
Една студија го покажала следново: кога во исхраната на учесниците во експериментот (дијабетичари тип 2), секој ден се додавала шолја леќа или грав и се комбинирала со храна со низок гликемиски индекс, тоа помогнало да се намалат нивоата на шеќер во крвта, како што како и ризикот од болести на коронарните артерии.
Бидејќи мешунките се многу богати со протеини, тие помогнале да се намали нивото на шеќер во крвта, но и да се намали крвниот притисок. И бидејќи тие се добар извор на растителни влакна, исто така можат да помогнат и во намалување на холестеролот во крвта. Конкретно, истражувачите откриле дека по само три месеци јадење мешунки, нивото на гликолизиран хемоглобин А1ц (што го одразува нивото на шеќер во крвта за неколку недели) паднало за половина процент, што е показател за значително подобар метаболизам на гликозата.
Сложените јаглехидрати што ги содржат мешунките имаат низок гликемиски индекс, што значи дека тие полека се варат и гликозата формирана од нивното распаѓање достигнува побавно во крвта, што го одржува стабилното ниво на гликоза во крвта за подолг период. Овој корисен ефект обезбеден од сложени јаглехидрати е дополнително зајакнат со големата количина на растителни влакна содржани во мешунките. Растителните влакна го забавуваат процесот на варење. Благодарение на тоа, потрошувачката на храна богата со растителни влакна придонесува за фактот дека гликозата достигнува во крвта побавно, што го намалува дури и ефектот на внесување едноставни јаглехидрати во оброкот. Покрај тоа, растителните влакна придонесуваат за подобро варење, а исто така претставуваат храна со која се хранат „добрите“ бактерии на цревната флора.
Нутриционистички, и за здрави луѓе, мешунките се одлична храна. Тие се многу богати со квалитетни протеини од растително потекло и растителни влакна. Ако се користат наместо храна од животинско потекло, можат значително да придонесат за намалување на ризикот од дебелина, метаболички болести, срцеви заболувања и мозочен удар. Исто така, по правило, сите мешунки се значителен извор на магнезиум, железо, калциум и фолати.
Фото: Pexels