Хељдата е сè попопуларна во исхраната, па ја наоѓа својата примена и во подготвувањето слатки.
Колачот од хељдино брашно со црвено овошје, како на пример, малини, капини, аронија, потсетува на старите домашни слатки на нашите баби.
Состојки:
2 jaja
10 лажици шеќер
10 лажици меко брашно
5 лажици брашно од хељда
10 лажици млеко
½ кесичка прашок за пециво
200 г одмрзнато црвено овошје по ваш избор
Шеќер во прав
Приготвување:
Измешајте ги двата вида брашно и прашокот за пециво, па додадете ги јајцата и млекото и соединете ги состојките.
.Ставете го тестото во подмачкан тркалезен калап и распоредете го овошјето. Печете околу 35 минути на 180 степени.
Печениот колач изладете го, а потоа поросете го со шеќер во прав.
Рецептот и фотографијата се од ТУКА.