За приготвување кисела зелка потребни ви се:
3 главици зелка
Сол
Вода
Приготвување:
Исчистете ја зелката и две главици изрендајте. Една главица издлабете и ставете во дупката малку сол. На дното од садот со капак кадешто ќе ја чувате, ставете од ренданата зелка и посолете.
Одозгора ставете ја целата главица зелка па покрај неа во круг ставајте од ренданата и притискајте со рацете.
Посолувајте го секој ред рендана зелка. Налејте ладна вода за да се покрие и одозгора притиснете со притискач за земница или со некој камен. Оставете ја 10-12 дена на топло да се скисели и потоа можете да си направите подварок со мисирка или со свинска коленица, во зваисност од вкусот, а можете и без месо, ако сте вегетаријанец. Одлично оди со лут ајвар.
Фото: Pixabey