При избор на сирење за похување, ако не сакате истото да ви се распадне пред пржењето, нека биде тврдо.
Покрај сирењето, кое треба да го исечете на коцки, правоаголници или на ленти, ќе ви требаат и трошки од леб (презли), јајца и масло за пржење.
Парчињата сирење прво ставете ги во изматените јајца, а потоа извалкајте ги во презли. Ако сепак немате тврдо сирење, ставете ги така подготвените парчиња во замрзнувач на 3 часа. Потоа пржете ги во врело масло додека не поруменат трошките од леб. Извадете ги и ставете ги врз хартиена салфета за да се впие вишокот масло.
Ако користите потврдо сирење, не е потребно претходно да го ставате во замрзнувач, можете веднаш да го пржите.
Ако сакате да пробате со меко сирење, најдобро е да го згмечите и да го измешате со трошки од леб и со зачини, а потоа да формирате топчиња. Топчињата извалкајте ги во изматени јајца, а потоа во дебел слој трошки. Замрзнете ги, па дури потоа пржете ги на врело масло.