Ирмик на турски или гриз по наше

Уште едно едноставно слатко кое го правеле нашите баби и дедовци, прабаби и прадедовци. Добра идеја и за оние кои постат, секако, за оние денови кога се пости на масло

0
348

Кога сакате да готвите, тогаш и од обичен гриз ќе направите привлечен десерт.

Нашата читателка Зорица Блажевска не потсети на овој стар рецепт кој го правеа нашите баби и дедовци, прабаби и прадедовци.

На турски се вика ирмик, а по наше – гриз.

Состојки:

1 чаша гриз

масло за пржење (ако не постите може и путер)

1 ипол чаша шеќер

2 ипол чаши вода

по желба: оревчиња, суво грозје или како во рецептот на госпоѓа Зорица, само зрнца од калинка за украсување.

Приготвување:

Во тава ставете масло и ако ставате оревчиња, пропржете ги нив кратко, па додадете го и гризот и пржете додека малку не ја смени бојата. Додека се пржи гризот треба постојано да го мешате.

Истовремено, во тенџере зовријте вода со шеќер и оставете да зоврие на средна температура, односно, направете шербет.

Постепено додавајте го шербетот во гризот постојано мешајќи и оставете го заедно околу 5-6 минути на ринглата, поточно, додека гризот не го апсорбиера шеќерот.

Тргнете го од ринглата и оставете го малку да се олади. По желба можете да додадете и суво грозје.

Земајте по една лажица од гризот и редете го на чинија. Украсете со зрнца од калинка.