Имунитет од корени: Потаж од цвекло и моркови

Коренестиот зеленчук секогаш треба да бидат дел од нашата исхрана, а ова особено се однесува на цвеклото и морковите.

0
361

Подготвувањето на напивки не е комплицирано и не бара многу време или кулинарски вештини. Ако се потрудите да служите, ќе имате впечаток да го јадете здравиот оброк во елитен ресторан. Пробајте го.

Состојки:

3 лажици маслиново масло

500 г моркови

500 г цвекло

1 црвен кромид (или праз)

1,7 литри вода

1 кисело јаболко (или компир, целер, пашканат)

1 лажичка сол

Црн пипер

3 цм корен од ѓумбир или 1/2 лажичка ѓумбир во прав

Сок од половина лимон

Приготвување:

Испржете го ситно исечканиот кромид во маслиново масло. За ова време, излупете ги морковите и цвеклото и исечкајте ги на коцкички. Должината на готвењето зависи од тоа колку ситно е исечкан зеленчукот.

Пропржете ги морковите и цвеклото со кромидот (празот) со повремено мешање. Потоа додадете топла вода и намалете ја температурата, додадете рендано јаболко или компир и ѓумбир (ако користите свеж ѓумбир).

Гответе 30 минути додека не се свари зеленчукот. Тргнете го од оган.

Оставете го да се излади малку зеленчукот пред да го ставите во блендер. Измешајте ја смесата и вратете се во тавата. Зачинете со сол, црн пипер, сок од лимон (и ѓумбир во прав). Потажот послужете го топол, но одличен е и ладен.

Фото: Pixabey