Рецептот за зачувување на свеж босилек за во зима го најдовме на блогот Resheadcandecorate. Кој не би сакал и во текот на зимата да ја има аромата на свеж босилек? Ајде да одиме по ред.
Потребни состојки и материјал:
Босилек
Сол
Маслиново масло
Тегли
Свежите листови од босилек измијте ги добро со ладна вода и оставете ги да се исушат целосно. Пронајдете помали тегли со капаци, измијте ги и стерилизирајте ги.
на дното од секоја тегличка ставете по малку сол, а потоа додадете еден ред лисја од босилек, посипете со малку маслиново масло и така редете до горниот дел од теглата: ред сол, ред босилек, ред масло.
Кога ќе ја наполните теглата до врвот, посипете го горниот слој босилек со сол и масло, а потоа нежно притиснете го и цврсто затворете го капакот.
Теглата може да стои во фрижидер до две години, но се сомневаме дека нема да го потрошите и порано.
Фотографијата и рецептот се од ТУКА.