На кефирот не му се додаваат суперлативи без причина, овој евтин пијалок носи доза на многу потребни минерали: го нарекуваат „еликсир на животот“, а еве и зошто.
Кефирот е млечен производ сличен на јогуртот, но со поретка текстура. Консумирањето на овој уникатен ферментиран пијалок е исклучително освежително и не без причина за него се зборува во суперлативи.
Познато е дека кефирот е пијалок на стогодишниците од Кавказ, дека со децении се смета за еликсир на животот и дека има статус на најстар пробиотик, а исто така е и извор на виталност. Можете да го подготвите сами, а сѐ што ви треба се кефирни гранули и млеко што може да бидат кравјо, козјо, дури и бадемово или од соја, што е помалку познато.
Во неметален сад помешајте ги гранулите и оставете да отстои на 22 Целзиусови степени. Пијалокот ќе биде подготвен за консумирање најдоцна во рок од 48 часа. Треба да се чува во фрижидер и постојано да го надополнувате со додавање на ново млеко во зачуваните гранули.
Силата на кефирот е скриена во микроорганизмите кои имаат корисен ефект врз варењето, овозможуваат апсорпција на корисни витамини и минерали и го стимулираат производството на телесни хранливи состојки кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.
Да се потсетиме кои се ефектите од кефир ако го консумираме редовно:
1. Го детоксицира телото
Освен витамини растворливи во маснотии, кефирот содржи и витамини Б-комплекс кои помагаат да се регулира работата на бубрезите, црниот дроб и нервниот систем.
2. Го подобрува варењето на храната
За речиси терапевтските својства на кефирот одговорни се различни микробни заедници меѓу кои преовладуваат млечни киселини и квасци. Бидејќи лесно се вари, ја регулира работата на варењето и работата на цревата, истовремено отстранува запек.
3. Спречува инфекции
Кефирот е природен заштитник на организмот бидејќи има антимикробни и антиоксидативни својства.
4. Богат е со калциум и магнезиум
Калциумот и магнезиумот, кои се во изобилие во кефирот, се важни за развојот на коските и забите. Фосфорот му помага на телото да ги искористи јаглените хидрати, мастите и протеините, да се вооружи со доволно енергија и да ја искористи.
5. Го намалува холестеролот
Млечната маст е важен извор на енергија со своите есенцијални масни киселини и витамини растворливи во масти. Составен дел е и холинот со кој се регулира концентрацијата на холестерол во организмот. Количината на холестерол во млечната кефирна млечна маст е релативно мала, а тоа е затоа што делумно ја разградуваат микроорганизмите, што го олеснува неговото варење. Тоа се многу мали количини на маст, што има дополнителна придобивка за регулирање на нивото на холестерол во крвта.
Фото: Unsplash