Ве интересира како да испечете пченка дома, едноставно, брзо и без непотребен неред? Прочитајте ги наједноставните методи на подготовка подолу и одберете го оној што најмногу ви одговара!
Пченка од рерна
Можете да подготвите печена пченка дома на тава за скара, во микробранова печка или во рерна. Од сите начини за подготовка на пченка, најмалку посегнуваме по печење во рерна. Готвењето е најчесто користениот метод, додека микробрановата и скарата се сметаат за добри алтернативи. Сепак, печењето пченка во рерната е одличен метод што ја отклучува целата негова скриена сладост и земјени вкусови.
Постојат неколку методи и начини за печење во рерна. Подолу можете да ги прочитате трите наједноставни методи за печење пченка во рерна ….
Печење пченка во лушпа
Ова е наједноставниот метод. Се што треба да направите е да ја исечете свилата на врвот на секој кочан и да ги ставите кочаните на решетката во рерната. Обвивката ќе се исуши во рерната, а отстранувањето по печењето ќе биде брзо и лесно.
Вкусот на вака приготвената пченка е суптилно сладок, но и помалку карамелизиран од пченката печена без лушпи. Овој метод е најдобар кога немате многу време за подготовка и сакате веднаш да започнете со печење. Пченката ќе се испече за околу 30 минути.
Печење пченка без лушпа
Печењето обични, излупени клипови во рерна е одличен метод ако сакате попечена односно карамелизирана пченка. Со овој метод пченката ќе се испече побрзо отколку со другите два методи, но исто така и дополнително ќе се исуши, па затоа е најдобро да се сервира со путер.
Овој метод е одличен ако сакате да постигнете вкус сличен на оној на скара, а времето за печење е околу 25 минути.
Печење пченка во фолија (со путер!)
Овој метод е нашиот омилен метод. Излупете ја пченката, завиткајте ја во фолија со малку путер и печете ги малите пакувања пченка додека не омекнат. Пченките всушност ќе се сварат во фолијата, а вкусот ќе биде нежен и сладок. Овој метод ќе ви одземе околу 30 минути. Пченката подготвена на овој начин е одлична идеја и затоа што можете да печете поголеми количини одеднаш, така што ќе биде одлична закуска во друштво на најблиските.
На количина од четири кочани, подгответе 100 гр путер, едно чешне лук, лажица ситно сечкан свеж магдонос, вклучете ја рерната и подгответе ја фолијата. Загрејте ја рерната на 200 степени, а потоа измешајте го растопениот путер, мелениот лук и ситно сечканиот магдонос во посебен сад. Исечете четири поголеми парчиња фолија. Спакувајте по една пченка во секое парче фолија, премачкајте ја со смесата со путер од сите страни и цврсто затворете ги аглите на фолијата за да ги задржите сите состојки во пакетот. Печете целосно затворено околу 30 минути, а последните десет минути отворете ја фолијата и оставете ја пченката да добие боја.
Пченка печена во грил тава
Можете исто така да испечете пченка и во грил тава. За почеток, потопете ја пченката во ладна вода 30 минути, а потоа исушете ја добро. Потоа ставете ја пченката на скара, поклопете и печете околу 20 минути.
Во меѓувреме, подгответе го путерот со лук така што ќе измешате сол, црн пипер, пасиран или столчен лук и лесно растопен путер. Подготвената пченка премачкајте ја од сите страни со подготвената смеса, поросете ја со ситно рендан пармезан и сечкан власец и попрскајте со неколку капки сок од лимон.
Пченка во микробранова печка
Пченката, исто така, може да се пече во микробранова печкаа за овој метод ќе треба да одвоите само 12 минути. Може да ставите до три пченки со лисја во микробранова печка. Поставете да се печат 12 минути, а потоа внимателно префрлете ги на даска за сечење со кујнски ракавици. Користете нож за да го отсечете крајот на кочанот, а потоа нежно истиснете ја целата пченка низ лисјата на работната површина. Деталите за овој метод можете да ги видите во видеото подолу…
Фото: Unsplash