Состојки:
200 г путер од кикирики
120 г обичен путер
2 јајца
150 г мед
350 г брашно (150 г бело и 200 г пченкарно)
1 прашок за пециво
По желбам мали чоколадни дискови (60% црно чоколадо)
прстофат сол
Приготвување:
Изматете ги двата вида путер со медот, а потоа додадете ги јајцата, матете, па постепено почнете да додавате од брашното во кое ќе го помешате и пецивото и прстофат сол. Продолжете да мешате со рака додавајќи од брашното по потреба додека не престане да се лепи.
Обликувајте од смесата мали топчиња во форма на орев и сплескајте го секое со лажица или, ако сакате да имате шара, тогаш со помош на вилушка.
Печете ги околу 15 минути на 170 степени и внимавајте да не ви изгорат.
По желба, кога ќе ги извадите, втиснете во секое по некој чоколаден диск. (претходно ставете ги дисковите во фрижидер и кога ќе ги притиснете во топлите кекси, нема да се растопат.
Оставете ги да се оладат, сместете ги во кутија со капак и уживајте во нивниот вкус неколку денови, па и цела недела, ако не ги изедете побрзо.
Од оваа смеса излегуваат триесетина.