Грахам крекерите се чајни кекси со неодолива арома на мед и ванила и воопшто не се комплицирани. Следете ги деталните упатства на сајтот Smitten kitchen и нема шанса да згрешите.
Грахам крекери
Потребни состојки:
Шолја браон шеќер
2 ½ чаши брашно плус две лажици
¾ лажичка сол
7 лажици замрзнат и на коцки исечкан путер
2 лажици екстракт од ванила
Лажичка прашок за пециво
5 лажици млеко
1/3 шолја мед
3 лажици обичен шеќер
Цимет
Приготвување:
Измешајте ги брашното, кафеавиот шеќер, прашокот за пециво и солта, додадете путер и истријте сè со рацете додека не добиете трошки (исто така можете да измешате се во блендерот за тесто). Во мал сад измешајте ги медот, млекото и екстрактот од ванила, додадете го брашното и мешајте додека не добиете мазно тесто. Тестото ќе изгледа прилично меко и лепливо, но такво треба да биде.
Потоа поделете го тестото на неколку делови и завиткајте го во пластична фолија попрскана со малку брашно и оставете го во фрижидер преку ноќ, или најмалку два часа.
Расукајте го тестото на набрашнета површина (прилично тенко) и исечете ги крекерите во посакуваната форма. Наредете ги крекерите на плех за печење, посипете ги со мешавина од шеќер и цимет и оставете ги во фрижидер да се ладат околу половина час.
Печете 15-20 минути на 160С додека не добијат убава боја.
Фото: Pixabay