Состојки:
4 шолји брашно (овој го направивме само со бело брашно, за промена)
2 шолји млака вода
1 лажичка сол
1 лажичка мед
1/4 лажичка сув квасец
Приготвување:
Во еден поголем сад се ставаат сите состојки. Со вилушка се замешуваат состојките додека не се соединат. Го покриваме садот со влажна крпа и одиме да си легнеме.
Додека ние си спиеме, тестото си расте.
Сабајле кога ќе станете, најдете сад со капак во кој ќе го печете, истурете малку брашно на дното и префрлете го тестото кое обилно сте го попрскале со брашно, преклопете го од четирите страни, покријте го и оставете го да стои уште 2-3 часа.
Може да стои од 12 до 16 часа, во зависност од временските услови. Ако го правите во лето кога е многу топло, тогаш тестото треба да преноќи во фрижидер.
Вклучете ја рерната на 220°C и ставете го лебот да се пече најпрви со капак, околу 30 минути, а потоа, извадете го капакот и оставете го да се пече уште 10-15 минути.
Кога ќе го извадите покријте го со чиста крпа и почекајте да се олади. Ако сакате да биде кората покрцкава, тогаш не го покривајте веднаш со крпата.